Vioolbouw, toen en nu...

Vurenhout, ahorn en ebbenhout, deze houtsoorten vormen al eeuwenlang de basis voor dat ongeƫvenaarde, akoestische wonder: de viool. De combinatie vurenhout voor het bovenblad, ahorn (esdoornhout) voor het achterblad, de zijkanten en de krul, is door geen andere overtroffen, zelfs de technologie van de twintigste eeuw heeft geen grondstoffen voortgebracht die de akoestische en duurzame eigenschappen van deze geniale houtkeuze evenaren!

Vele oude instrumenten zijn door de eeuwen heen door speler en restaurateur met alle zorg in goede conditie gehouden, waardoor ze nog steeds geliefd zijn, terwijl ze nieuw al bespeeld werden door grote solisten als Corelli, Vivaldi en Viotti.

Gelukkig vinden de mooie moderne instrumenten ook hun weg naar de solisten. Indien deze door speler en vioolbouwer nu en later even zorgvuldig worden behandeld als de oude instrumenten door de eeuwen heen, dan zullen de goede moderne violen, altviolen, celli en contrabassen dezelfde rol spelen als de oude meesterinstrumenten nu. De beste nieuwe instrumenten zullen 'het antiek van de toekomst' vormen!